Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2008 22:25 - Какво е нирвана?
Автор: nrithya Категория: Изкуство   
Прочетен: 5929 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 23.03.2010 23:13


Древна будистка история: Една изключително красива млада жена, Енядатта, най-много обичала да се любува на собствения си образ в огледалото. Тя била малко лудичка, впрочем както са по принцип хората. Когато една сутрин отново погледнала в огледалото - какво да види -фигурата нямала глава. Енядатта получила истеричен пристъп и закрещяла: "Няма ми главата, къде ми е главата? Кой ми е взел главата? Ще умра, ако не я намеря!"

Макар всеки да уверявал Енядатта, че главата й с на мястото си, тя отказвала да повярва. Все поглеждала в огледалото, а там глава нямало. Плач до бога! Изплашени да не полудее, приятелите й я завързали за един стълб - да не би да се нарани.

Продължили да я уверяват, че главата й е на раменете. Постепенно тя започнала да се замисля дали в края на краищата те не са прави. Изведнъж един я ударил здравата по главата. Жената извикала от болка, а приятелят възкликнал: "Това с главата ти! Ето я!" Енядатта мигновено осъзнала, че по някакъв начин се е заблуждавала, мислейки, че няма глава.

Така е и с нирвана. Ти никога не си бил вън от нея, никога не си бил отдалечен. Нирвана е в теб, ти си в нея. Трябва да бъдеш само малко по-възприемчив и буден. Някой трябва да те цапне по главата.

Главата е на мястото си - не можеш да я видиш, понеже ти липсва яснота на погледа, гледаш в друга посока или в друго огледало. Нирвана не е някаква цел, намираща се някъде, тя не е живот след смъртта, тя е тук и сега.

Нирвана е материята, от която си изграден.

Тя е във всяка клетка, във всяка фибра на твоето същество.

Тя си ти.

Нужно е напомняне.

Само напомняне... припомняне.


 

ЗА АВТОРА

Повечето хора живеят в света на времето, прекарват живота си в спомени за миналото и очакване на бъдещето. Съвсем рядко ни се случва да се докоснем до безвремието на настоящия миг - това са мигове на внезапна красота, или опасност или когато срещнем любов, когато нещо неочаквано ни изненадва. Малцина от нас излизат вън от света на времето и ума с неговите амбиции и състезателност, за да заживеят в безвремието. А още по-малко са онези, които с готовност споделят собствения си опит. Лаодзъ, Гаутама Буда, Бодхидарма... от по-съвременните Георги Гурджиев, Рамана Махариши, Кришнамурти - считани от своите съвременници за ексцентрици и луди, спечелили след смъртта си прозвището "философи". С течение на времето те са се превърнали в легенди - вече не личности от плът и кръв, а митологйзирани представители на нашето общо желание за разчупване на малкото и тривиалното в плоското ежедневие.

Ошо е открил вратата към живота в безвременното измерение на настоящето - той нарича себе си "истински екзистенциалист" - и е посветил своя живот да провокира другите в търсене на същата врата, водеща извън света на миналото и бъдещето към вечността.

Ошо е роден в Кушвада, Мадхя Прадеш, Индия, на 11 декември 1931 г. От най-ранно детство бил бунтовно и независимо момче, настояващо да опита всичко, свързано с истината, вместо пасивно да натрупва външни знания.

След просветлението на 21-годишна възраст Ошо завършва академичното си образование и няколко години преподава философия в университета в Джабалпур. Междувременно пътува из цяла Индия, предизвиква ортодоксалните религиозни водачи на публични дискусии, поставя под съмнение традиционните вярвания и среща хора от всички прослойки. Чете непрестанно и възприема всичко, което е в състояние да разшири разбиранията и верските схващания на съвременния човек. В края на 60-те години Ошо започва да развива своя собствена динамична медитативна техника. Модерният човек, казва той, е така претоварен с отживели традиции и със страховете на съвремието си, че трябва да премине сериозен процес на изчистване, преди да си позволи да мечтае за откриване на безмисленото, релаксирано състояние на медитацията.

В началото на 70-те години първите хора от Запада се запознават с Ошо. През 1974 година се основава комуна в Пуна, Индия. Малкото поточе от западни посетители постепенно се превръща в поток. В течение на своята работа Ошо е вземал отношение по буквално всеки аспект от развитието на човешкото съзнание; Той е отсял същественото и важното за духовния поход към истината, съобразил го е с нуждите на съвременния човек, основал го е не на интелектуалното разбиране, а на собствения екзистенциален опит.

Той не принадлежи към никоя традиция. "Аз съм началото на съвсем ново религиозно съзнание, казва той. Моля, не ме свързвайте с миналото - него няма смисъл дори да си припомняме."

Той говори на ученици и търсачи от целия, свят и тези разговори са публикувани в повече от 600 тома на над 30 езика. Той казва: "Моето послание не е доктрина, нито философия. То е един вид алхимия, наука на трансформацията само решилите да умрат за това, което е, и да бъдат родени отново в нещо ново, което дори не са в състояние да си представят предварително... само тези малцина куражлии са готови да ме слушат, защото това слушане е нещо доста рисковано.

Слушайки, ти правиш първата стъпка към прераждането си. Това не е философия, която да облечеш като палто и да се фръцкаш, пред другите, не е доктрина, в която да намериш утешение от неудобните въпроси. Не, моето послание не е вербална комуникация - много по-рисковано е. То е смърт и ново раждане."

Ошо напусна тялото си на 19 януарй 1990 г. Неговата огромна комуна в Индия продължава да бъде най-големият център за духовно израстване в света и привлича хиляди посетители от целия свят, които идват, за да споделят медитацията, терапията, работата с тялото и творческите програми, да се докоснат до полетата на просветлението.

 
Семейни констелации във Варна: http://nrithya.blog.bg/tq-i-toi/2010/02/19/pokana-za-seminar-po-semeini-konstelacii-vyv-varna.496434

 

 



Тагове:   Какво,   Нирвана,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivesa - Нирвана е в нас и ние сме в нея
01.04.2008 19:19
Напълно съм съгласна с твърдението,че нирваната е в нас и ние сме в нея.
Много е важно цапването по главата за събуждането.Поздрави!
цитирай
2. nrithya - Благодаря!
01.04.2008 23:54
Няма начин, трябва да се осъзнаем някак си. :)
цитирай
3. begetron426 - Възможност да осъзнаем, кое, къде и какво е нирвана....
02.04.2008 18:04
Възможност да осъзнаем, кое, какво и къде е нирвана е да получим единно високо съзнание всички. Защото високото съзнание винаги е съществувало в различни периоди от развитието на цивилизацията ни, но само при отделни индивиди. Възможнастта за високо съзнание на всички е заключена в истината за съществуването и развитието на света. Когато я узнаем ще стигнем до единен мироглед за света, което ще ни разкрие необятни хоризонти за по-нататъшно развитие. Тогава напълно ще разберем, че нирвана е първичната материална субстанция, която ни изгражда като се започва с първичната организация на вакуума, в който сме потопени. Извън вакуума няма съществуване и развитие.
Левски го е казал просто: "Ние сме във времето и то е в нас". Времето влиза в строежа на обективните сруктури и форми и същевременно те са потопени в него. Затова са възможни най-загадъчни взаимодействия между разума и времето. Поздрав!!!
цитирай
4. henzelski - Просветлението
04.04.2008 15:13
идва от хората с които се срещам в реалното пространство и контактувам във виртуала. Просветлението идва от общуването с тях. А удара по главата си е просто удар по главата и нищо повече. ;)
цитирай
5. nrithya - Та нима има толкова много просветени покрай теб.
04.04.2008 17:00
Прати някой насам ;)
цитирай
6. henzelski - Може и по-бързо! :)
04.04.2008 20:32
Просто се погледни в огледалото, Галя! ;)
цитирай
7. ivesa - Просветлението е освобождение от страданията...
05.04.2008 15:09
и кармата,а кармата е продукт на ума.Когато умът се освободи от своите заблуди,ще настъпи просветление.
С поздрав:Ивеса
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nrithya
Категория: Изкуство
Прочетен: 174821
Постинги: 27
Коментари: 56
Гласове: 712
Архив