Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2012 17:43 - Същeствуват два типа взаимоотношения между партньорите
Автор: nrithya Категория: Изкуство   
Прочетен: 1600 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.10.2012 17:47


image

Съществуват  два типа взаимоотношения между партньорите: единият, в който връзката между партньорите зависи от желанията, и другият, при който и двамата са вътрешно удовлетворени, преди да се срещнат. В първия случай двойката обикновено започва връзката в състояние на щастие, известна като фазата на медения месец, а след това то постепенно бива заместено от компромиси. Компромисът е резултат от „слизане на земята”, когато признаем пред себе си, че партньорът ни е обикновен човек, когато осъзнаем, че очакванията ни са били твърде високи и достигаме до работещо споразумение или договор – независимо дали се говори за това, или не. Това е фазата на „екипната работа” при която двамата се споразумяват за дълготрайна връзка, защото имат желание за партньорство, страхуват се от самотата или такъв е натискът на социалната среда – външни и вътрешни гласове, които ни притискат да се „задомим” и да правим това, което и всички останали.

   Когато компромисът започне да не ни удовлетворява, защото носи твърде малко топлина, любов, нежност и взаимна подкрепа единият или двамата партньори могат да се обърнат към терапията като начин да разрешат ситуациите в които има силен конфликт. Но вместо да се вгледат на вътре, те обикновено се опитват да получат от другия това, което си мислят че им е необходимо за да са щастливи. Така са в постоянно напрежение понеже и да получат нещо от другия, трябва да внимават да спазват споразумението и да не го нарушават. Този модел на взаимоотношения се среща доста често в обществото ни. Двама души са вкопчени един за друг по някакъв начин опитвайки се да бъдат щастливи и да избегнат болката, но напреженията и усилията под повърхността остават.

 

  За съжаление повечето хора нямат идея, че намирането на вътрешен източник на  благоденствие води до разрешение на привидно безкрайните и в крайна сметка безплодни усилия да се намери трайно удовлетворение чрез някой друг човек. Целта на духовния тип терапия, като Семейните констелации и др. е не просто да научи хората как да останат заедно и да удовлетворяват взаимно желанията си, а да помогне на всеки човек поотделно да намери вътрешно удовлетворение, което да не зависи от присъствието или отсъствието на другия. Това автоматично намалява напрежението във връзката.  

Свагито Лийбермайстер

Семинар Семейни Констелации във Варна с Румен Янкулов

10 и 11 ноември 2012г. 9ч. хотел „Черно море”
Конферентна зала -малка

Контакти: 0899993294 – Галина Георгиева
E-mail:galinageorgieva@abv.bg
Събитие: http://www.facebook.com/events/285213658249686/





 

 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nrithya
Категория: Изкуство
Прочетен: 174942
Постинги: 27
Коментари: 56
Гласове: 712
Архив